Zdrowe desery zamrażane? Czemu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jakkolwiek także wspaniale wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą radują się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.

Lody minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z właściwą porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową porcją malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To olśniewająca alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub też z mieszanki. Akcesoryjnym pozytywem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są kapitalną przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu