Oryginalna włoska kuchnia, czyli co ubóstwiają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym globie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować prawdziwi Włosi?

Co jest najbardziej specyficznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.

Kapitalna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczy samej ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej de facto długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.