Gruzja to śliczny kraj położony na pograniczu Europy oraz Azji.

Gruzja to uroczy kraj usytuowany na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest tymczasem znana na całym świecie. Jest nie tylko pyszna ale także treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy jakie używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw wykorzystywane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon i papryka. Co więcej, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu uzyskują swój nietuzinkowy smak.

swanska sól

Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki i pomidora, czichirtma – gruziński rosół bądź charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z różnymi dodatkami. By poczuć ten niepowtarzalny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przyrządzi dla nas pyszne potrawy.