Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. mała czarna czyli espresso Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także odpowiedniego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film